Ce este astrologia?

Ce este astrologia?

 

Articol preluat si publicat prin bunavointa www.kambox.net

 

Astrologia este una dintre cele mai vechi stiinte ale omenirii. Inca de la inceputurile sale omul si-a ridicat privirea catre cer si a vazut soarele, luna, planetele precum si celelalte stele. A inceput sa faca diverse corelatii intre conjuncturile astrale si fenomene care se petreceau atat in interiorul fiintei lui, cat si in exterior. Astfel incetul cu incetul, rod al multor mii de ani de observatii sistematice, s-a nascut astrologia (astra + logos = stiinta studierii efectelor astrale).

 

Primul aspect pe care il vom analiza este daca intr-adevar exista o influenta astrala asupra fiintei umane si in special daca este posibil ca o anumita conjunctura astrala care a avut loc la nasterea unui individ sa-si puna influenta intr-un anumit fel asupra acestuia. La prima parte a intrebarii raspunsul este simplu de dat, apeland la diverse fenomene care au cauze astronomice. Vom incepe cu binecunoscutele efecte ale soarelui si lunii asupra pamantului, efecte cum sunt ciclul lunar, mareele, anotimpurile, eclipsele, etc. De exemplu in timpul mareelor, datorita influentei conjugate a soarelui si lunii, diferentele de inaltime intre minimul si maximul nivelului apei pot atinge chiar 16,8 metri (bazinul Minas, Noua Scotie). Este evident ca aceste efecte sunt resimtite in anumite feluri si de corpul uman, care contine peste 50% apa (inima si plamanii contin chiar in jur de 80% apa, la fel creierul si organele interne contin o mare cantitate de apa). Din acest motiv aceste organe reactioneaza cel mai sensibil la diversele conjuncturi astronomice.

 

Legat de ciclul lunar au fost realizate foarte multe studii, de exemplu in legatura cu momentul de luna plina. Chiar in popor exista obiceiul ca de luna plina sa nu se insamanteze terenurile. Teste de laborator au aratat ca semintele puse la germinat de luna plina au o rata mult mai scazuta de crestere si procentul de germinare este mult mai slab fata de semintele puse la incoltit in alte perioade ale ciclului lunar. Totodata in Anglia s-a realizat un studiu cu ajutorul politiei (in 1976, pe un esantion de 34318 cazuri) pentru a se constata daca de luna plina apar comportamente ciudate, asa cum vedem de exemplu in filmele de groaza. In cadrul acestui studiu s-a constatat faptul ca numarul actiunilor contraventionale ramane acelasi fata de alte perioade lunare, in schimb se mareste procentajul actiunilor in care sunt implicate aspecte sadice, animalice, cum ar fi: omoruri insotite de ciopartirea cadavrelor, violuri, violenta sadica si gratuita, etc. In acest sens in diverse traditii spirituale se considera ca aceasta perioada nefasta de luna plina se intinde pe un interval de 18 ore inaintea si dupa maximul momentului de luna plina. In acest interval nu se recomanda sa se inceapa actiuni importante, afaceri, casatorii, lucrari grele si in acelasi timp se recomanda sa nu se faca dragoste (in caz contrar putand apare in cadrul acelui cuplu diverse tensiuni si conflicte, care se pot intinde chiar pe durate de luni de zile). In schimb este bine ca aceste actiuni sa fie efectuate de luna noua sau cu doua zile inainte de momentul de luna plina (aceste perioade fiind chiar considerate ca profund benefice). In legatura cu alte fenomene astronomice cum ar fi petele solare sau furtunile electromagnetice s-a constatat de asemeni ca in perioada lor la multe persoane si animale apar simptome de iritabilitate, depresii, nevroze.

 

Din toate fenomenele de mai sus putem constata efectul pe care conjuncturile astrale il au asupra fiintelor si asupra naturii (ca sa nu mai vorbim aici despre fenomenelele arhicunoscute ale anotimpurilor si zonelor climaterice care printre altele au ca efect direct crearea tipologiilor umane, fiecare avand anumite caracteristici genetice distincte). Ramane in continuare sa aratam si efectele celorlalte planete asupra fiintei umane, precum si sa raspundem la intrebarea daca aceste influente se pot impregna in fiinta la nasterea acesteia. In acest sens este reprezentativ studiul efectuat de doi psihologi francezi, Michel si Francoise Gaquelin. Cei doi au pornit de fapt studiul lor din dorinta de a arata ca astrologia nu are fundamentare stiintifica. Pe parcursul cercetarilor au constatat insa cu uimire ca datele experimetale indicau totusi anumite legaturi intre diverse pozitii planetare si personalitatea indivizilor. Ca oameni de stiinta ei au pornit de la o idee foarte simpla, dar care putea sa dovedeasca sau sa infirme valabilitatea astrologiei. Cei doi au ales un esantion foarte mare de subiecti (au avut loc cercetari efectuate pe durata a 30 de ani asupra a mii de cazuri) care nu erau oameni comuni ci erau persoane ce se evidentiau fata de ceilalti in anumite domenii. De exemplu ei au ales sportivi renumiti, doctori celebri, actori cunoscuti, oameni de stiinta, artisti, etc. Acestia fiind oameni care intr-un anumit fel erau diferiti de ceilalti, in astrogramele lor ar trebui sa apara ceva diferit si care sa se repete in cadrul aceleiasi categorii. Oare exista vre-un aspect astrologic comun pe care il au de exemplu marii medici? Dupa ce Michel si Francoise Gaquelin au centralizat rezultatele au ajuns la niste concluzii uimitoare si anume ei au aratat ca intr-adevar exista indubitabil anumite aspecte astrologice care apareau in special in cazul sportivilor, sau a artistilor, etc. Aparea astfel pentru prima oara fundamentarea stiintifica, pe baze statistice, a astrologiei. Redam in continuare o asemenea diagrama statistica pe care cei doi Gaquelin au obtinut-o:

 

Aceasta diagrama este statistica numarului de sportivi de exceptie, in functie de pozitia planetei Marte in astrograma lor. Linia albastra orizontala din stanga pana in dreapta arata orizontul locului (deci in stanga este rasaritul iar in dreapta apusul), iar linia albastra verticala arata mijlocul cerului (zenitul sus si nadirul jos). Linia rosie, prin departarea ei fata de centrul cercului, arata numarul persoanelor care au marte in acea pozitie. Se constata astfel ca foarte multi sportivi campioni s-au nascut in special in momentul imediat de dupa rasaritul planetei marte si in momentul imediat de dupa culminatia superioara a acestei planete. La fel se constata faptul ca foarte putini sportivi s-au nascut cand marte era pe cale sa apuna sau cand marte trecea de nadir. Aceste maxime si minime ale distributiei numarului de persoane in raport cu pozitia planetei marte, arata clar din punct de vedere stiintific, statistic, corelatia care exista intre influenta pozitiilor lui marte si anumite caracteristici ale fiintelor umane. Daca nu ar fi existat nici o corelatie, atunci linia rosie ar fi trebuit sa fie un cerc concentric cu cel albastru, aratand astfel o distributie uniforma. Michel si Francoise Gaquelin au pus in evidenta in acest mod influentele planetare ale planetelor venus, marte, jupiter, saturn si luna asupra actorilor, doctorilor, sportivilor, militarilor, directorilor, politicienilor, jurnalistilor, scriitorilor, cercetatorilor, pictorilor si muzicienilor.

 

Sa vedem acum de fapt ce inseamna o astrograma? Astrograma este de fapt harta cerului asa cum arata ea la un moment dat, vazuta dintr-o anumita locatie de pe glob. Mai jos este reprezentata astrograma momentului de de 22 Decembrie 1989, ora 12:00, Bucuresti, Romania:

 

In cercul din exterior sunt figurate cele 12 constelatii zodiacale (zodiile): Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator, Pesti. In cercul din mijloc, numerotate de la 1 la 12, sunt casele astrologice. Acestea incep de la Ascendent, care este linia orizontala din stanga (in acest caz ascendentul este situat in zodia Pestilor). In interiorul caselor si totodata proiectate in anumite puncte specifice pe cercul zodiilor, se afla planetele. De exemplu soarele este situat chiar la inceputul Capricornului si in casa a 10-a. Asta inseamna ca in acel moment pe bolta cereasca soarele se afla proiectat pe constelatia capricornului. Liniile din interiorul astrogramei marcheaza anumite aspecte specifice intre planete, marcand felul in care energiile planetare actioneaza la unison sau in contradictie. Astrograma este instrumentul de lucru principal al astrologului. Cel mai usor se obtine pe calculator, altfel calculul pozitiilor planetare cerand destul de mult timp si efort. Remarcam totodata ca o astrograma calculeaza in mod astronomic, stiintific, harta cerului, la fel cum de exemplu aceasta este calculata de un program de astronomie. Nu este nimic aleator sau arbitrar, “pe ghicite”, in ea. Aceasta harta astrala este interpretata de un astrolog competent (mai nou se folosesc si programe pe calculator, dar care nu ating complexitatea analizei unui bun astrolog), generandu-se astfel interpretarea astrologica. Pe langa acest gen de astrograme se mai folosesc si alte tipuri de astrograme, de exemplu suprapunerea a doua astrograme, una a fiintei in cauza si alta a unui moment dat de timp, pentru a se putea deduce astfel anumite evenimente posibile sa se produca in viata acelei persoane la acel moment de timp (astrologie previzionala). Totodata se pot suprapune si astrogramele a doua persoane pentru a se determina gradul de compatibilitate intre ele (astrologie relationala). Mai sunt si alte feluri de astrograme si calcule astrologice pe care cei doritori le pot aprofunda. Ajunsi in acest punct cu explicatiile, putem raspunde mai bine la unele intrebari fundamentale pentru astrologie:

 

De ce in astrologie soarele si luna sunt considerate planete si de ce se considera ca toate planetele se invart in jurul pamantului?Este evident ca astrologii cunosc faptul ca soarele este o stea, luna un satelit si ca toate planetele se invart in jurul soarelui. Este folosit sistemul geocentric fiindca de fapt astrologia studiaza efectele influentelor astrale asupra omului, iar omul se afla pe pamant (si deci chiar in centrul cercului zodiacal). Apare deci necesara raportarea acestor (generic numite) planete la planeta pamant, pe care noi de fapt ne aflam, si nu la soare.

 

De ce zodiile sunt egale intre ele, desi pe cer constelatiile au dimensiuni diferite?Intr-o astrograma, zodiile incep de la echinoxiul de primavara, cand se considera ca soarele intra in constelatia berbecului (desi astronomic vorbind, inceputul constelatiei berbecului nu este strict aliniat cu echinoxiul). Dincolo de marimile diferite ale constelatiilor zodiacale, pe pamant exista anumite ritmuri foarte exacte, care sunt aproximativ egale intre ele. Aceste ritmuri sunt generate de influente complexe astronomice si telurice. Ele se manifesta la nivelul planetei noastre si au fost asociate cu constelatiile zodiacale, peste care se suprapun destul de bine. Astfel a aparut omologarea de efect a influentelor zodiacale cu zodiile, vazute ca sectoare egale pe ecliptica.

 

Cat de exacta este astrologia?Multe persoane au citit cate ceva despre zodia lor si au concluzionat ca este ceva prea general sau care chiar nu se potriveste. Trebuie aici facuta o remarca: atunci cand citim sau aflam de undeva despre zodia noastra, de fapt noi aflam anumite caracteristici ale soarelui din astrograma noastra. De fapt intr-o astrograma soarele da zodia acelei persoane. Astrograma prezentata anterior, avand soarele in capricorn, corespunde unei persoane nascuta in zodia capricornului. Remarcam insa ca pe langa soare intr-o astrograma apar si ascendentul, luna, celelalte planete, etc...care pot fi situate in zodii foarte diferite de zodia in care se gaseste soarele. Este evident in acest caz ca acel individ mai are si aspecte corespunzatoare altor zodii si aceste aspecte pot fi foarte diferite de zodia lui. De aici apare clar faptul ca o zodie nu este definitorie neaparat pentru o persoana si ca ar fi mult mai exact daca acea persoana ar putea sa-si faca astrograma completa.

 

Pe de alta parte trebuie sa mentionam un aspect foarte important: influentele astrologice nu sunt strict determinatoare si deci omul nu este doar un robotel supus acestor influente. Omul are liberul arbitru si are astfel un anumit grad de decizie asupra destinului sau. Dupa cum spune un proverb al intelepciunii: Astrele inclina dar nu determina. De fapt din studiul astrologiei reiese destul de clar ca o persoana poate si chiar trebuie sa se elibereze de influentele planetare negative, cultivandu-le pe cele pozitive iar apoi chiar realizand o sinteza a lor.

Astrologia presupune magie sau ghicit?La aceasta intrebare putem afirma hotarat ca NU, astrologia nu presupune nici magie nici ghicit. Desi exista si in special au existat anumiti ghicitori, sarlatani, vraci, etc...care se pretindeau astrologi, astrologia din toate cele prezentate mai sus reiese in mod clar ca este o stiinta care studiaza influentele astrale asupra omului si mediului. De exemplu daca o persoana are aspecte puternice in corelatie cu zodia berbecului, aceasta persoana va fi predispusa la manifestarea anumitor caracteristici specifice zodiei berbecului: spontaneitate, entuziasm, dinamism, curiozitate, etc. Daca o alta persoana in schimb are dinamizata intens zodia capricornului, ea va manifesta aspecte specifice capricornului: maturitate, seriozitate, consecventa, intelepciune, etc. Vedem clar din aceste exemple ca nicaieri intr-o analiza astrologica nu apare invocarea unor duhuri sau alte aspecte de factura paranormala. Este pur si simplu o analiza efectuata pe astrograma acelei persoane.

 

Daca anumite persoane combina astrologia cu diverse practici divinatorii, de aflare a viitorului, sau cu practici de factura magica, aceasta este altceva si nu este legat in nici un fel de astrologie.

 

Care este pozitia Bibliei referitor la astrologie?In general in Biblie astrologii sunt considerati persoane foarte invatate si care au o anumita spiritualitate. De exemplu chiar nasterea lui Iisus a fost prevazuta si apoi confirmata de cei trei magi, prin metode astrologice. Spiritualitatea acestor regi magi a fost asa de puternica, incat l-au recunoscut imediat in Iisus pe Mantuitor si pentru El au facut un drum lung, dupa care i-au oferit daruri bogate. Chiar putini dintre discipolii ulteriori ai lui Iisus si chiar putini dintre viitorii apostoli au recunoscut asa de spontan si fara de echivoc divinitatea lui Iisus, si asta in conditiile in care El deja nu mai era doar un bebelus ca in cazul regilor magi, ci chiar incepuse sa-si indeplineasca in mod activ menirea.

 

De fapt in Biblie se interzice magia si “inchinarea la stele”: “care sa mearga dupa alti dumnezei ca sa le slujeasca si sa se inchine inaintea lor, dupa soare, luna sau toata ostirea cerurilor, asa cum eu n'am poruncit ”, Deut. 17:3. Este evident ca un astrolog nu se inchina la stele, soare sau luna si ca de fapt acest pasaj combate magia si idolatria. Pentru un astrolog planetele sunt doar corpuri ceresti generatoare de influente specifice. De fapt este destul de ciudata pozitia anumitor preoti care recurg la tehnici clasice de manipulare, incercand din rasputeri sa bage astrologia in aceasi oala cu ghicitul, magia sau vrajitoria. Acestia dau doar citate de felul celui de mai sus, incercand sa asimileze astrologia magiei, ghicitului sau idolatriei, citate insotite invariabil de o multime de amenintari. Totodata ei nu explica deloc influentele chiar si numai a soarelui si lunii asupra omului, plantelor, animalelor si chiar asupra mediului inconjurator.

Care sunt domeniile de utilizare a astrologiei?Astrologia este o metoda de obiectivare a anumitor aspecte care exista in noi sau care exista in legatura cu diverse situatii de viata. Un astrolog care este doar astrolog, este in postura unui medic care doar pune un diagnostic sau in postura cuiva care pur si simplu doar explica un anumit fenomen. Este evident ca o buna explicatie insotita de obiectivare si constientizare contine totusi in ea insisi o buna parte din rezolvarea acelei situatii. Astrologia se poate folosi cu foarte bune rezultate in domeniile in care avem nevoie de un instrument de obiectivare a diverselor influente pe care cu alte metode nu le putem pune in evidenta.La ora actuala foarte multe firme au inceput sa recurga la serviciile astrologilor pentru a determina profilul psihologic al candidatilor, afland astfel care sunt cele mai bune locuri de munca pentru acestia. La ora actuala in multe firme occidentale functiile de raspundere cum ar fi manager sau director sunt atribuite doar acelor persoane care au si un profil astrologic corespunzator. Chiar marile agentii de informatii cum ar fi CIA au echipe speciale de astrologi care determina atit profilul diverselor persoane cercetate cat si compatibilitatea unor agenti proprii cu misiunile incredintate. In special in misiunile foarte complexe si primejdioase se pune un mare accent si pe avizul astrologului. Multe cabinete de planning familial au inceput sa foloseasca profilele astrologice de compatibilitate intre cei doi soti, putand sa determine astfel mult mai exact si mai profund caracteristicile relatiei celor doi, precum si diferite surse de conflict si de tensiune care pot sa apara.

 

Toate aceste aspecte arata ca astrologia incepe sa fie din ce in ce mai folosita la adevaratul ei potential, intr-un mod stiintific si pragmatic.

 

Cele prezentate mai sus sunt doar cateva dintre notiunile si legile astrologiei. De fapt astrologia ca stiinta este inca departe de a-si fi epuizat toate posibilitatile si ofera un teren foarte fertil pentru cele mai diverse studii si experimente. Ramane doar ca noi sa ne putem folosi in mod intelept de ajutorul pe care aceasta stiinta ni-l ofera. In acest sens merita sa retinem un proverb fundamental al intelepciunii: “Cunoasterea inseamna putere” si, am putea adauga noi, cunoasterea inseamna eficienta aducatoare de implinire atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru.

 

Articol preluat si publicat prin bunavointa www.kambox.netDetalii utilizare produse

Alegeti dintre articolele de mai jos:Horoscop
Noutati

Produsele ENERGY sunt suplimente de nutritie si cosmetico-terapeutice. Ele au fost elaborate pe baza unei tehnologii moderne adaugand cunostintele actuale din domeniul bioenergeticii umane, homeopatiei, psihotronicii si cristaloterapiei, pe baza principiilor integrative ale filosofiei chineze cu respectarea principiului armoniei celor 5 elemente: paman, metal, apa, lemn si foc (pentagrama). Aceste produse reprezinta o adevrata acupunctura lichida ce permite reechilibrarea energetica indepartand cauzele bolii din campul informational.


Horoscop
Vremea
Membri site-ului

Cosul de cumparaturi

Mergi la cos

  • Produse in cos: 0
  • Total: 0,00 RON
 Newsletter

Fii in contact permanent cu echipa BodyAlchemist!

Oferte speciale